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ISSN : 1225-0112(Print)
ISSN : 2288-4505(Online)
Applied Chemistry for Engineering Vol.21 No.2 pp.154-161
DOI :

Research Papers : Influence of Acid and Salt Content on the Ethanol Production from Laminaria Japonica

Sung Mok Lee

Abstract

In the study, the effect of acid and salt concentrations during the production of bio-ethanol from various brwon-algae raw materials was investigated. Especially, the possibility of the conversion of various polysaccarides contained in Laminaria japonica was studied. Bio-ethanol was produced by Saccharomyces cerevisiae KCCM1129 strains in Laminaria japonica. The maximum bio-ethanol production of 2.09 g/L using heat-treatment of Laminaria japonica was achieved. The optimum concentration for reducing sugar conversion by Laminaria japonica was found to be 3.95 g/L at the HCl concentration of 0.1 N. But bio-ethanol production was higher than the case without the non-acid pretreatment. Among the various polysaccharides,only mannitol produced maximum 3.09 g/L bio-ethanol. In case of laminaran, the ethanol was produced only at 0.15 g/L only in 0.1 N HCl pretreatment medium and cell growth was higher than other pretreatment.

연구논문 : 산 농도 및 염 농도가 다시마 에탄올 발효에 미치는 영향

이성목,이재화

초록

본 연구는 갈조류인 다시마를 이용한 생물학적 바이오 에탄올 생산 과정에서 산 및 염 농도가 미치는 영향과 다시마에 포함된 다당류 성분 중 에탄올로 전환 가능한 유용 기질에 대해 연구하였다. 다시마를 이용한 에탄올 발효에는Saccharomyces cerevisiae KCCM1129를 이용하였으며, 고압멸균기를 이용한 열 처리 다시마에서 최대 2.09 g/L의 에탄올 생산을 확인할 수 있었다. 산 전처리 과정을 통해 1.0 N HCl에서 최대 3.95 g/L의 환원당이 생성되었으나 에탄올생산은 오히려 산 처리를 하지 않은 배지에서 더욱 높게 나타났다. 산 처리시 생성되는 염의 영향을 확인 결과 염농도의 증가에 따라 에탄올 발효가 저해되는 것을 확인할 수 있다. 갈조류 주요 구성 다당류를 이용한 발효에서 mannitol만이열처리에서 최대 3.09 g/L까지 에탄올로 전환 가능한 것으로 확인되었으며, laminaran의 경우 0.1 N HCl을처리하였을 때 0.15 g/L의 소량의 에탄올 생산이 확인되었으며, 산 처리에서 세포 성장이 다른 기질에 비해 크게 증가하는 것으로 나타났다.

Figure

Table