ISSN : 1225-0112(Print)
ISSN : 2288-4505(Online)
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Research Papers : Adsorption and Separation Characteristics of Maltooligosaccharides
Abstract
The adsorption and desorption characteristics of maltooligosaccharides onto two commercially available activated carbons were studied experimentally in a fixed bed to obtain basic data for the separation of a sugar from oligosaccharides solution. The breakthrough curves of smaller molecules such as (G1) glucose, (G2) maltose and (G3) maltotriose for coconut shell based activated carbon, SLS103, were achieved later than those of larger molecules. On the other hand, the adsorption breakthrough curves of larger molecules such as (G5) maltopentaose and (G7) maltoheptaose for pitch coal based activated carbon. F400, were attained later than those of smaller molecules. Adsorption breakthrough time of maltooligosaccharides using F400 and SLS103 increased with increasing pH. The adsorption of maltooligosaccharides using SLS10.3 showed no adsorbtion at at pH 2,3, but the breakthrough curves of smaller molecules came faster than those of larger molecules at pH3.1. The breakthrough curves of larger molecules came faster than those of smaller molecules onto F400 and the breakthrough time increased with increasing pH. The desorption of maltooligosaccharides using ethanol (5, 10, 25, 50%) in a fixed bed was in the order of small to large molecule sizes, and more sugar was separated as ethanol concentration increased.
연구논문 : 말토올리고당의 흡착 분리 특성
초록
수용액 중의 말토올리고당을 각 당별로 분리하기 위한 기초연구로서 두 종류의 활성탄을 이용한 고정층 흡착탑에서 말토올리고당의 흡착 및 탈착 특성을 연구하였다. 야자각을 원료로 하여 제조한 활성탄 (SLS103)에서는 분자량이 작은 G1 (glucose), G2 (maltose), G3 (maltotriose)가 분자량이 큰 G5 (maltopentaose), G7 (maltoheptaose)보다 파과곡선이 늦게 형성되었다. 역청탄을 원료로 하여 제조한 활성탄 (F400)에서는 분자량이 큰 G5 (maltopentaose), G7 (maltoheptaose)가 분자량이 작은 G1 (glucose), G2 (maltose), G3 (maltotriose)보다 파과곡선이 늦게 형성되었다. SLS103과 F400을 이용한 말토올리고당의 흡착은 pH가 증가함에 따라 파과시간도 증가하였다. SLS103을 이용한 말토올리고당의 흡착은 pH 2.3일 때 거의 이루어지지 않았으며, pH 3.1에서는 pH를 조절하지 않았을 때와는 반대로 분자량이 작은 당들의 파과가 일찍 형성되었다. F400은 분자량이 큰 당들의 파과가 먼저 형성되었으며 pH가 증가할수록 파과가 이루어지는 시간도 증가하였다. 5, 10, 25, 50% ethanol 수용액을 사용한 연속적인 말토올리고당의 탈착은 ethanol 수용액의 농도가 높아짐에 따라 분자량이 작은 당에서 큰 당의 순서로 탈착이 진행되면서 각 당들이 부분적으로 분리되었다.