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ISSN : 1225-0112(Print)
ISSN : 2288-4505(Online)
Applied Chemistry for Engineering Vol.10 No.7 pp.1008-1013
DOI :

RESEARCH PAPERS : Mechanical Properties and Morphology of Pectin / Starch Blend Films

Boo Young Shin

Abstract

Mechanical properties and morphology of pectin/starch blend films depending upon the composition and plasticizer ratio were studied. Blends were prepared continuously in a twin-screw extruder. Films were prepared using a single-screw extruder with slit die. Most of the blends showed a good themoplastic behavior, while the blends with very high ratio of pectin/starch had a poor themoplasticity. Tensile properties of blend films were changed significantly by the amount of glycerol and relatively little by the ratio of pectin/starch, Differential scanning calorimetry (DSC) curves of wet blends showed a transition similar to glass transition temperature(Tg) at about 125℃. It was found by Scanning electron microscopy(SEM) study that there exists a good interfacial adhesion between pectin and starch.

연구논문 : 팩틴 / 전분 블렌드 필름의 기게적 물성 및 형태학

신부영

초록

펙틴/전분 블렌드의 열가소성과 펙틴/전분 비와 가소제 함량이 블렌드의 기계적 물성과 형태에 미치는 영향을 조사하였다. 블렌드는 이축 압출기로 제조하였으며 시험용 필름은 슬릿 다이가 부착된 일축 압출기로 제조하였다. 대부분의 블렌드는 열가소성 성질을 가지고 있었으나, 펙틴/전분비가 아주 높은 블렌드는 열가소성 성질이 매우 약하였다. 필름의 인장 물성은 가소제인 글리세롤의 함량에는 크게 변화였으나 펙틴/전분 비의 변화에 대하여는 상대적으로 적게 변화하였다. 습조성 블렌드의 DSC 곡선은 125oC에서 유리전이온도와 유사한 전이온도를 포함하고 있었다. 파단면의 전자현미경사진은 펙틴과 전분의 계면에서는 접착 현상이 좋다는 것을 보여주었다.

Figure

Table